100. let Československé republiky 15.9.2018

V sobotu 15.9.2018 za slunečného počasí ve 14 hodin starosta obce T. Brázda zahájil oslavy 100. let Československé republiky v Břežanech. Po proslovu  starosty převzal moderátor akce Jiří Vaníček slovo a následoval čtyřcetiminutový koncert souboru Musica dolce vita -symbolicky u obrazu T.G.Masaryka pod vzrostlou lípou na návsi.Zde zazněly skladby našich mistrů B. Smetany, A. Dvořáka, L.Janáčka a dalších v podání harfenistky Zbyňky Šolcové,flétnistky Žofie Vokálkové a mezzosopranistky Daniely Demuthové. 

Slavnost pokračovala vystoupením mažoretek ze základní školy v Českém Brodě  a  poté se pod jejich vedením akce přesunula k Pomníku padlých v 1. světové válce.  Je již tradicí, že u položení věnce stojí čestnou stráž Sbor dobrovolných hasičů obce, ale tentokrát byl tento akt umocněn státní hymnou v podání flétnistky Ž. Vokálové a za zpěvu D. Demuhové. Zároveń Sbor dobrovolných hasičů uctil památku padlých položením kytice. 

V parku, kde již byl před akcí zasazen kámen s pamětní deskou s textem"Lípa republiky 2018" ,byla zasazena lípa- symbolický strom republiky.

Na návsi hrála  kapela New Banjo trio a další slavnostní okamžik nastal předáním pamětních medailí členům SDH za dlouholeté členství:

Milan Manhart       - členem SDH 45 let
Václav Poušek       - členem SDH 45 let
Jan Žížala               - členem SDH 45 let

Vladimír Nekolný  - členem SDH 50 let

Jaroslav Poušek      - členem SDH 55 let

Jiří Novotný           - členem SDH 56 let
Milan Řezníček      - členem SDH 56 let
 

Herec Pavel Nový četl všem přítomným úryvky z kroniky obce a kroniky obecní školy.

Tím byla tato slavnost ukončena, kdo chtěl, mohl posedět , případně odejít na hřiště. Souběžně zde celý den probíhal  nohejbalový turnaj O pohár starosty a s vítězem sehrál exhibiční utkání tým fotbalových internacionálů- Antonín Panenka, Jan Berger a Jan Fiala. A večer se na hřšti konala taneční zábava.

fotky z této akce jsou v Galerii obcehttp://www.brezanyii.cz/gallery/index.php?/category/91